Waarom vinden wij het belangrijk voor kinderen?

Verrassingen komen altijd onverwachts. Zo ook tijdens de onthulling van het kunstwerk –titel—van het kunstproject ‘Samen Vinden’. Het was deze keer een meisje die iets deed wat mij in eerste instantie niet in het bijzonder opviel. Gelukkig was het haar juf die mij iets later vertelde wat voor ontluikends er was gebeurd.
Dit maakte dat mij weer eens te meer realiseerde dat dit soort momenten van onbeschrijfelijke waarde zijn en een van de hoofdredenen zijn dat wij KunstVerbind zijn begonnen. Er gebeurd namelijk altijd iets magisch als je deze twee generaties samenbrengt.

‘Niet serieus’ genomen

Wellicht komt dat door de gemene deler die hen samen bindt. Op een bepaalde manier hebben beide ‘geen stem’ in onze maatschappij. Hun sociale en economische status is klein. Die van het kind is groeiend op weg naar de verantwoordelijkheid die bij volwassenen hoort en die van de oudere heeft haar hoogtepunt gehad. Ze worden beide ‘niet serieus’ genomen. Dit is eigenlijk best wel vreemd, want beide doelgroepen hebben beide toch echt zinnige zaken te melden als het gaat over ideeën, ervaringen, kennis, en inzichten. Het is misschien wel juist hun onbevangenheid die onze maatschappij zoveel meer te bieden heeft dan waar we gebruik van maken.

Ze stak nooit haar vinger op

Maar nu terug naar de onthulling. Aan het eind van het interactieve gedeelte vroegen we of er nog iemand was die iets wilde zeggen. Dit meisje stond dus als eerste op en stak haar vinger op. Ik loop naar haar toe met de microfoon en ze zegt dat ze het heel leuk heeft gevonden. Een mooie opmerking die zoveel mooier werd toen haar juf vertelde dat dit meisje in de klas nooit haar vinger opsteekt of iets zegt. Toen liep het gevoel van geluk toch echt wel even vol bij mij.
Geloof jij nu ook dat we onze wereld kunnen verrijken met activiteiten die ons het gevoel geven dat we er toe doen en gewaardeerd worden om wie we zijn en wat we doen?

Nu heb ik één vraag of twee, het is maar hoe je het wil zien.

Ben jij jong? Dan is de vraag: heb jij wel eens een bijzondere ervaring gehad met een oudere die je eigenlijk niet of niet zo goed kende?
Ben jij oud? Dan is de vraag: heeft u wel een eens bijzondere ervaring gehad met een jongere die u eigenlijk niet of niet zo goed kende?

Ik ben er reuze nieuwsgierig naar en vooral hoe de ontmoeting zo plotseling heeft plaats gevonden en wat er is gebeurd dat deze zo bijzonder was.

Vertel het hier onder in het reactieveld!